Brain drain
Idag i min klass, Politics of Developing Nations, hade vi en debatt om brain drain.
Resolution: Industrialized countries should pay a “brain drain tax” to compensate governments of Third World countries for the education and training provided to their nationals who subsequently out-migrated.
Ena laget skulle debattera för en ”brain drain tax” och det andra laget emot. Ganska enkelt, men tyvärr så missade både två lagen själva kärnan till diskussionen om en skatt. Att högt utbildade människor lämnar sitt hemland i Syd för att söka bättre arbetsmöjligheter i ett Nord-land anser jag är ganska naturligt. Självklart så vill man utnyttja sina kunskaper och erfarenheter till fullo och även få bekräftelse på det genom en skälig lön. Detta kan tyvärr länder i Syd oftast inte erbjuda.
Problematiken i det hela är när en regering i Nord aktivt rekryterar till exempel läkare i ett Syd-land där det redan finns ett underskott på läkare.
I Malawi finns det ca 350 läkare till en befolkning på ca 12 miljoner människor.
Att Nord rekryterar beror på att de har ett behov av läkare. De kan erbjuda fina förmåner med mera till en läkare från Syd.
Malawi har investerat mycket pengar i sina läkare. Oftast har de utbildats i statliga universitet. Malawi kan tyvärr inte erbjuda några fina höga löner när läkarna är färdigutbildade, men behovet av dem i landet är otroligt stort. Speciellt med tanke på hur HIV/Aids sveper fram över landet.
Hur har man då mage som Nord-land att aktivt rekrytera dessa läkare?
Samtidigt måste Malawi anställa läkare ifrån Nord och både du och jag vet att läkare ifrån Nord inte jobbar för en struntsumma (om de nu inte är utsända av Missionen eller möjligt Läkare utan gränser). Borde inte Nord-regeringen på något sätt kompensera Malawi? Jag tycker att paralleller kan dras med kolonialtiden då resurserna var naturtillgångar, idag är det högt utbildade hjärnor.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home