HC

Från livet i Nairobi till livet i Stockholm vidare till Sudan. Tillbaka i Nairobi och vidare till Tanzania.

Sunday, November 05, 2006

LDP vs. KANU

Helgens workshop trodde vi från NDI var för kvinnor och ungdomar från Liberal Democratic Party (LDP), men ack så fel vi hade! Eller var det för Orange Democratic Movement (ODM), det nybildade koalitionspartiet?

LDP bildades efter en splittring i KANU 2002. Det nybildade LDP med sin ledare Raila Odinga bestämde sig för att stödja den nya koalitionen, NARC, som sedan vann presidentvalet mot KANUs presidentkandidat i december samma år. Efter folkomröstningen om den nya grundlagen förra året i november så ställde sig Raila med flera på nej-sidan, alltså emot president Kibaki och regeringens ställningstagande. Nej-sidan vann och under valkampanjandet hade en apelsin används som symbol (ja-sidan hade en banan) och Raila med flera bildade the Orange Democratic Movement. Denna rörelsen registrerade sig som ett parti nu i höstas. So far so good. Det lilla problemet är bara att människorna på gränsrotsnivå i partierna har inte en aning om vad som egentligen händer. Ledarna på nationellnivå gör precis som de vill utan att tillfråga eller ordna nationella kongresser för att undersöka vad majoriteten i partierna vill.

Så deltagarna som vi träffade under fredag och lördag som kommer från den centrala provinsen ansåg sig fortfarande tillhöra KANU. Samtidigt som en del av dem aldrig hade varit medlem i KANU utan hade gått med direkt i det nybildade LDP. Många kände sig väldigt osäkra inför det nybildade ODM och undrade vad som nu kommer att hända med deras parti.
Nästa lilla problem är att deltagarna kommer från stammen Kikuyu, den stam som idag presidenten kommer ifrån (presidenten kommer från Democratic Party, men idag uttalar han sig inte om vilket parti han för stunden tillhör). De har alltid trott sig vara oövervinnerliga och sen så förlorar de folkomröstningen om grundlagen och detta vände helt och hållet upp och ner på deras lilla verklighet. Många av dem vill fortfarande stödja den sittande presidenten Kibaki och vill därför inte att LDP (det intressanta här är också att LDP idag inte står bakom Kibaki utan sitter i opposition sen efter folkomröstningen då de blev kickade från regeringen) ingår en koaliation med KANU med flera.
Hänger du med? Det gör knappt jag kan jag erkänna...

Workshopen genomfördes på Kikuyu, vilket betyder att jag inte förstod någonting och inte fick förmånen att hålla ett anförande, även om deltagarna kom o tiggde om att jag skulle utbilda dem i demokrati. Bra för mitt ego att få höra det =)
Det var verkligen en grundutbildning i helgen om kvinnor och ungdomars roll i de politiska partierna, hur ett parti är organiserat, hur man kommunicera ett budskap m.m. Fredag eftermiddagen var avsatt för interndiskussion, vilket betydde att vi som presentera NDI fick lämna rummet.

Det var meningen att KANUs partiledare Uhuru Kenyatta skulle komma under fredagen. (Han var alltså presidentkandidat för partiet i valet 2002, handplockade av den förra diktatorn Moi som har format KANU). Men han fick förhinder. Hela hans närvaro hade gått ut på att få ett större stöd för ODM i den centrala provinsen. När vi lämnade i lördags så påstod det att han var på väg, men jag vet inte alls om han kom eller ej.
På tal om Moi, han handplockade Uhuru för att ta över partiledarskapet i KANU. Men Moi vill inte att KANU ska ingå i ODM vilket har skapat en ganska stor diskussion i media om hur relationen är mellan Moi och Uhuru. Uhuru har offentligt sagt att Moi måste respektera det nuvarande ledarskapet. Det är ganska stor sak att i ett land som Kenya, att Uhuru gå emot den gamla räven Moi.

Imorgon blir det kontorsarbete sen på torsdag bär det av till Kakamega som ligger i västra Kenya. Enligt mitt schema ska vi ha workshop för KANU Women...men vem kan veta säkert om det blir så?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home